A Zöld kávé kapszula hatásai

Sok helyről hallhatjuk manapság, hogy a kávé egészségtelen nagy mennyiségben fogyasztva, ezért minél kevesebbet célszerű belőle fogyasztani. Nos, a Zöld kávé esetében ez éppen fordítva igaz, hiszen számtalan jótékony hatást gyakorol egész szervezetünkre nézve, így jelentősen hozzájárul egészségünk megőrzéséhez.

Miért jobb a Zöld kávé a fekete kávénál?

A Zöld kávé maga az eredeti kávébab, amiből különféle eljárások után lehet fekete kávét készíteni. Azonban ezek az eljárások, mint a pörkölés vagy az őrölés igen sok hatóanyag-veszteséggel járnak, ráadásul közben több egészségre káros anyag is keletkezhet.

Ilyen egészségre negatívan ható vegyület többek között a kahweol és cafestol, melyek hozzájárulnak a rossz koleszterinszint emelkedéséhez.

A Zöld kávé legfőbb jótékony hatásait a klorogénsavnak (CGA) köszönheti, mely több területen is hozzájárul egészségünk megőrzéséhez.

A pörkölés jelentősen csökkenti a kávé klorogénsav-tartalmát, ezért a zöld kávéban jóval több található belőle, mint a fekete kávéban.

A Zöld kávé tehát egy olyan kávébab, ami semmilyen eljáráson nem esik át, tehát megpörkölve sincsen. Ennek köszönhetően tartalmazza valamennyi értékes, egészséget támogató hatóanyagot, így többek között antioxidáns hatású polifenolokat, köztük a klorogénsavat is.

A klorogénsav elismerten csökkenti a vérnyomást, miközben semmilyen káros mellékhatása nincsen, ezért biztonságosan alkalmazható közepesen magas vérnyomás esetében is.

A klorogénsav manapság talán leginkább hangoztatott tulajdonsága, hogy jelenősen képes felgyorsítani az anyagcserét, valamint csökkenti a szénhidrátok zsírrá alakulásának arányát. 

Zsírégetés és testsúlycsökkentés természetesen

A zöld kávé tudományosan is bizonyítottan jelentősen képes támogatni a fogyókúrát anyagcsere-fokozó és zsírszövetcsökkentő hatásainak köszönhetően. 

A klorogénsav támogatja a májat a bevitt zsírok feldolgozásában, ezzel pedig hozzájárul ahhoz, hogy minél kevesebb zsír rakódjon le zsírpárnaként testünkön. Ezt oly módon is segíti, hogy csökkenti a zsír asszimilációját, vagyis nehezíti a zsír lerakódását az emésztési folyamat során. 

A zöld kávé serkenti a kalóriák elégetését is, méghozzá úgy, hogy növeli a hőtermelést, ami által több kalória éghet fogyas-zsiregetes-fogyokura-32el szervezetünkben.

A zöld kávé felgyorsítja teljes anyagcserénket, így fokozza a zsírégetést, aminek köszönhetően a felesleges kilók leadása jóval könnyebbé válik.

A sikeres fogyókúra egyik alapfeltétele, hogy anyagcserénk a lehető legnagyobb hatásfokkal működjön, hiszen ha nem elég gyors az anyagcsere, akkor a diétázás ellenére sem lehet képes szervezetünk felszámolni a felesleges zsírszöveteket, vagyis a zsírpárnákat.

Ezzel szemben, ha gyorsan működik anyagcserénk, akkor – a diéta mellett – szinte biztosan elkezdődik a felesleges kilók leadása, hiszen szervezetünk folyamatosan szabadul meg az elraktározott zsírsejtektől.

A klorogénsav másik fogyást elősegítő hatása, hogy jelentősen csökkenti a szénhidrátok zsírrá való átalakulásának arányát. Ez magyarul annyit jelent, hogy az elfogyasztott táplálékokból kisebb mennyiségű zsírszövet fog keletkezni szervezetünkben.

A klorogénsav azzal is hozzájárul a súlycsökkenéshez, hogy gátolja a glükóz felszívódását a szervezetben.

És még egy jó hír a fogyni vágyóknak: a zöld kávé csökkenti az éhségérzetünket is, s ily módon sokkal elviselhetőbbé teheti a diétát, ami a sikeres fogyókúra egyik alapja.

Vércukorszint stabilizálása

Manapság már komoly epidemiológiai és egyéb bizonyítékok is vannak arra vonatkozóan, hogy a zöld kávé csökkenti  2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.cukorbetegseg-mero

Továbbá a zöld kávé és annak kivonata rendkívül kedvező hatással lehet az emelkedett vércukorszintre. Ez pedig nem csupán a diabéteszesek számára jótékony, mivel ha valakinek folyamatosan magas a vércukorszintje, akkor ez növelheti az agyvérzés és az infarktus kialakulásának esélyét is.

A glükóz szintjének stabilizálása lassíthatja az öregedést, serkentheti  hormonok tevékenységét, valamint fokozhatja a szervezet védekezőképességét. 

Antioxidáns védelem

A klorogénsav igen erőteljes antioxidáns tulajdonsággal rendelkezik, s éppen ezáltal roppant hatékonyan képes semlegesíteni a sejtromboló hatású szabadgyököket.

Ezzel pedig a zöld kávé megakadályozza a káros oxidatív folyamatokat szervezetünkben, melyek felelősek a téves immunmechanizmusokért, az öregedési folyamatokért, valamint a sejtek mutációjáért, mely többek között daganatos megbetegedéseket is okozhat.

A zöld kávé tehát a benne található klorogénsav által megakadályozza a szabadgyökök romboló tevékenységét, s ezzel megelőzhet számtalan, akár komoly betegséget, elváltozást is.

Élénkítés Zöld kávéval

Természetesen a zöld kávéban is van  koffein, ám ez máshogy hat, mint a fekete kávéban lévő koffein. Ugyanis a zöld kávé elfogyasztását követően egész nap energikusnak érezhetjük magunkat, mivel lassan és hosszan fejti ki élénkítő hatását, s így nem okoz sem erősen fellépő szívdobogásérzést, sem pedig hirtelen fáradtságot sem.

Ezzel szemben a fekete kávéban található koffein csak rövid időre és gyorsan frissíti fel szervezetünket, majd pedig ezek után épp ellenkező hatású, azaz csak még fáradtabbak, nyúzottabbak leszünk tőle.

A zöld kávé jelentősen javíthatja éberségünk fokát, valamint koncentrálóképességünk hatékonyságát. Sőt, még memóriánk is jobban teljesíthet,  így könnyebben emlékszünk vissza dolgokra, ezért például a vizsgázó diákok is igen nagy hasznát vehetik a zöld kávénak.

Májvédelem zöld kávéval

Napjainkban folyamatosan vizsgálják a zöld kávé májra gyakorolt hatásait, és az eddigi kutatások alapján látható, hogy a zöld kávé igen eredményesen őrzi májunk egészségét, illetve előzi meg a különféle májbetegségeket.maj-majegeszseg-majvedelem-majrak-3majgyulladas

A zöld kávé hatékony lehet például az alkohol okozta májcirrózis megelőzésében, amit egy 2006-os kutatás is bizonyít. Ebben fény derült rá, hogy az alkohol miatt kialakuló májcirrózis sokkal kisebb arányú volt azok körében akik rendszeresen fogyasztottak zöld kávét.

Egy másik vizsgálatban több mint 300 olyan felnőttet figyeltek meg, akiknél újonnan diagnosztizálták a májrákot. A vizsgálat eredményéből az derült ki, hogy azoknál a betegeknél megállt a daganat növekedése vagy vissza is húzódott, akik naponta vagy kétnaponta fogyasztottak zöld kávét.

Ezen kívül a zöld kávénak jótékony hatása van a májgyulladás, illetve a májfibrózis esetén is, amit többek között a benne található koffeinnek is köszönhet.

A zöld kávé eredményesen képes méregteleníteni májunkat, mivel megtisztítja a benne lerakódott méreganyagoktól, ráadásul mindezt biztonságosan, kíméletesen, ám mégis rendkívül hatékonyan teszi.

Szív-és érrendszer támogatása

A zöld kávé értékes összetevői megakadályozzák a vérlemezkék összetapadását, s ezáltal azt is, hogy plakkot képezzenek az erek falain.

Ennek köszönhetően a zöld kávé megelőzi, hogy az artériák merevvé és rugalmatlanná váljanak, mely számos érrendszeri betegség alapját szolgáltatná.

Ráadásul a zöld kávé az egész szervezetben fokozza a vérkeringés hatékonyságát, ami által szintén támogatja szívünk egészségének megőrzését.

Mindezeknek köszönhetően a zöld kávé rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a szívinfarktus, az agyvérzés, a magas vérnyomás vagy az érelmeszesedés megelőzéséhez is.